Facebook

Twitter

YouTube

ul. Poznańska 30, 63-300 Pleszew, 62 508 13 30

Przestrzegaj zasad prawidłowego zbierania grzybów, a unikniesz zatrucia

         Rozpoczął się sezon zbierania grzybów.

Pomimo tego, że grzyby nie są żywnością pełnowartościową ich walory smakowe   i zapachowe decydują o tym, że są bardzo chętnie spożywane, a także uzupełniają    i urozmaicają nasze pożywienie.

            Grzyby zawierają białka, a poziom ich jest uzależniony od gatunku. Są to białka częściowo niepełnowartościowe, tylko borowik może stanowić źródło wartościowego biologicznie białka mogącego uzupełnić inne białka roślinne.

Grzyby mają bardzo niską wartość kaloryczną - 17 kilokalorii w 100g, pod tym względem porównywalne są z najniżej kalorycznym warzywem, jakim jest ogórek. Należy podkreślić, że grzyby są dobrym źródłem witamin, szczególnie witamin          z grupy B oraz zawierają znaczną ilość substancji mineralnych. Z makroelementów stwierdzono w grzybach duże ilości potasu, fosforu, wapnia, sodu magnezu, miedzi    i żelaza, spośród mikroelementów: mangan, cynk, molibden, arsen, kobalt oraz selen.

            Grzyby są produktem ciężkostrawnym. Nie należy ich jeść dużo. Nie powinno się też podawać dzieciom i ludziom starszym. Nie są wskazane dla osób cierpiących na choroby przewodu pokarmowego.

            Pomimo tego, że mają tyle wad lubimy grzyby spożywać, a ich zbieranie to przyjemność, a do tego jeszcze ruch fizyczny i świeże powietrze. Wybierając się jednak do lasu na grzybobranie należy stosować następujące zasady, które uchronią nas przed zatruciami

  • Przede wszystkim poznać gatunki grzybów trujących i nauczać się odróżniać je od gatunków jadalnych
  • Zbieracze grzybów powinni być rozsądni i ostrożni, a swoją wiedzę o grzybach stale rozszerzać
  • Należy pamiętać, że nie ma specyficznego odczynnika chemicznego, ani żadnego prostego i wiarygodnego sposobu, który pozwoliłby odróżnić grzyby jadalne od trujących. Wiele osób nadal uważa, że grzyb trujący można rozpoznać po ciemnieniu cebuli lub srebrnej łyżki w czasie gotowania grzybów lub po niebieskiej lub żółtej barwie miąższu
  • Grzyby zbieramy do przewiewnych koszy lub łubianek. Torby, worki plastikowe i siatki są nieodpowiednie, ponieważ grzyby łatwo się w nich zaparzają, łamią i kruszą
  • Nie zbieramy grzybów zbyt młodych, które trudno rozpoznać
  • Nie należy niszczyć grzybów niejadalnych lub nawet trujących gdyż stanowią one ozdobę lasu, są pokarmem dla zwierząt leśnych, przyczyniają się do tworzenia próchnicy
  • Grzyby delikatnie wykręcamy z podłoża tak, aby nie uszkodzić grzybni i po oczyszczeniu z piasku i resztek ściółki układamy w koszyku trzonami w dół
  • Nie należy zbierać grzybów zbyt starych, zaczerwionych i wodnistych gdyż są szkodliwe dla zdrowia. Lepiej pozostawić je w lesie, aby rozsiały zarodniki
  • Po powrocie do domu należy posegregować grzyby według gatunków              i rozłożyć je w suchym i przewiewnym miejscu, aby nie spleśniały i nie zaczęły się psuć
  • Jeżeli po przyniesieniu grzybów do domu mamy wątpliwości, czy wszystkie są jadalne nigdy nie wolno stosować w/w sposobów rozpoznawania grzybów trujących, gdyż są to szkodliwe przesądy
  • Grzyby trujące mogą być przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Objawiają się one bólami głowy, brzucha, nudnościami i biegunką. Konieczna jest wtedy pomoc lekarska, żadna inna nie pomoże , gdyż stan zdrowia ciągle się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować życie
  • Sprzedawcy grzybów leśnych na targowiskach powinni posiadać aktualny „atest na grzyby świeże”, wydany przez klasyfikatora lub grzyboznawcę oraz umieścić w miejscu sprzedaży informację o gatunku grzybów oraz nazwisko    i adres sprzedawcy
  • Porad odnośnie grzybów świeżych udzielają pracownicy PSSE Pleszewie       (pokój 105) codziennie w godz. 8°°- 14°°, atesty wydawane są bezpłatnie        w poniedziałek i czwartek  w godz. 7°°- 10°°.

Mapa strony

Mapa zagrożeń