Facebook

Twitter

YouTube

ul. Poznańska 30, 63-300 Pleszew, 62 508 13 30

Szczepienia przed podróżą można wykonać:

Punkt Szczepień Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Poznaniu

os. Przyjaźni 118, 60-101 Poznań Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Szczepienia są wykonywane:

w poniedziałki w godzinach 15:00 – 20:00,

wtorki, środy i czwartki w godzinach 13:00 – 18:00

Rejestracja telefoniczna od poniedziałku do czwartku,

pod numerem telefonu: 61 656 80 36 w godzinach od 10:00 do 13:00.

 

ART – MED ul. Winiarska 12, 62 – 800 Kalisz

Rejestracja pod numerem telefonu: 62 767 00 66

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Sezon kleszczowy trwa od marca do listopada. W maju i czerwcu kleszcze wykazują największą aktywność i jest ich najwięcej. Panują wtedy idealne warunki: jest ciepło i wilgotno. Zapadają w letarg gdy temperatura spada poniżej 4 st. C i przesypiają zimową porę.

Należy pamiętać, że jesteśmy w stanie zobaczyć tzw. „gołym okiem” dorosłego kleszcza. Larwa kleszcza ma 0,5 mm jest jasnobrązowa praktycznie w odcieniu skóry. Nimfa ma wielkość ziarenka piasku. Zarówno larwę jak i nimfę zobaczymy dopiero gdy się pożywi i napęcznieje.

Kleszcze potrafią się chować w fałdach skóry. najczęściej wybierają pachwiny, pachy zgięcia kolan lub łokci albo głowę. Ponadto ich ślina ma działanie znieczulające.

Borelioza jest chorobą przewlekłą, która może doprowadzić do śmierci. Nie można bagatelizować jej objawów, choć z drugiej strony nie zawsze łatwo je rozpoznać.

Zakażenie następuje na skutek ukąszenia kleszcza, który jest nosicielem boreliozy ( nie każdy kleszcz jest nosicielem choroby szacuje się, że ok. kilkunastu procent kleszczy jest nosicielami). Niezależnie od tego najlepiej unikać kontaktu z kleszczami. Wbrew pozorom nie czają się one na nas na drzewach. Praktycznie nigdy nie bytują wyżej niż 1,5 metra nad ziemią, a najczęściej znajdziemy je po prostu na wysokich trawach lub w krzakach.

Czytaj więcej...

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (wzw A) to choroba zakaźna wywołana przez wirusa HAV (Hepatitis A Virus), który jest odporny na działanie czynników zewnętrznych, tj. temperatura, substancje chemiczne.

Ludzie są jedynym rezerwuarem wirusa wywołującego WZW A, który przenoszony jest głównie drogą pokarmową. Do zakażenia może dojść przez:

kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nie umyte po wyjściu z toalety ręce),najczęściej poprzez spożycie skażonego pożywienia (np. nie umytych owoców) i skażonej wody.

WZW A określane jest również jako żółtaczka pokarmowa. U osób dorosłych częstym objawem zakażenia HAV jest żółtaczka, której towarzyszą objawy ogólne,  tj. gorączka, brak apetytu, nudności, wymioty. Objawy te pojawiają się 2–7 tygodni od momentu zakażenia i mogą trwać nawet przez wiele tygodni. U około 15% pacjentów objawy nawracają lub trwają ciągle nawet przez okres 6–9 miesięcy. U dzieci ponad 90% przypadków zakażenia tym wirusem przebiega bez objawów lub z objawami niespecyficznymi, bez żółtaczki. Osoby zakażone HAV są zakaźne nawet w okresie 2 tygodni przed pojawieniem się u nich pierwszych objawów i około tygodnia (czasem więcej) po ich ustąpieniu.

Zakażenia wzw A najczęściej występują na terenach o złym stanie sanitarnym, wśród osób nie przestrzegających higieny (kraje Afryki, Ameryki Południowej i Centralnej, Azja, Europa Wschodnia). W Polsce najwyższa zachorowalność na tę chorobę dotyczyła okresu przed 1978 r., kiedy średnia roczna liczba zachorowań na wzw A wynosiła do 58 tys., z najwyższą zapadalnością u osób w wieku 7-9 lat. Natomiast w latach 1979-1997 występowały epidemie wyrównawcze, z zachorowaniami przebiegającymi ciężej, w większości u dzieci w wieku 10-14 lat.

hep

Zapewnienie w Polsce powszechnego dostępu do wody pitnej poddawanej uzdatnianiu oraz wprowadzenie kanalizowania wsi i małych miast spowodowało, że od lat dziewięćdziesiątych występuje niska zachorowalność na wzw typu A, przy czym nie obserwuje się dużych ognisk epidemicznych, a jedynie pojedyncze ogniska, będące skutkiem zawleczenia zakażeń HAV w wyniku wyjazdów turystycznych do krajów o nadal wysokiej endemiczności ich występowania.

Pomimo coraz niższej zapadalności na wzw A, ważne jest prowadzenie szczepień ochronnych przeciwko tej chorobie w grupie osób zatrudnionych przy produkcji i dystrybucji żywności oraz wody pitnej. Wykonywanie tych szczepień jest także zalecane dla osób planujących wyjazd do krajów o wysokiej endemiczności zachorowań na wzw typu A, w celu ochrony tych osób przed zachorowaniem oraz powstaniem ognisk epidemicznych na terenie kraju.

 

Oświadczenie w sprawie WZW A PSSE Ostrów Wlkp. - pobierz

Mapa strony

Mapa zagrożeń