Facebook

Twitter

YouTube

ul. Poznańska 30, 63-300 Pleszew, 62 508 13 30

Szczepienia przeciwko grypie

W związku ze zwiększoną zachorowalnością na grypę w Polsce Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Pleszewie przypomina

Grypa jest ostrą wirusową chorobą zakaźną. Najczęściej występuje w sezonie jesienno - zimowym i wczesną wiosną. Objawy są często uważane za zwykłe przeziębienie i odwrotnie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia co roku na świecie umiera z powodu grypy kilkadziesiąt tysięcy ludzi. W Polsce rejestruje się od kilkuset tysięcy do kilku milionów zachorowań na grypę w zależności od sezonu epidemicznego. Wirus przenoszony jest z człowieka chorego na zdrowego drogą kropelkową. Zakażeniu sprzyja przebywanie w dużych skupiskach osób. Leczenie jest wyłącznie zachowawcze i polega na leżeniu w łóżku do czasu ustąpienia objawów chorobowych oraz przyjmowaniu leków zmniejszających objawy choroby (przeciwgorączkowe, przeciwbólowe, przeciwkaszlowe, witaminy itp.). W Polsce sezon epidemiczny grypy trwa zwykle od września do końca kwietnia, a szczyt zachorowań występuje między styczniem a marcem. W związku z tym, najlepiej wykonać szczepienie kiedy tylko szczepionki będą dostępne w aptekach (przełom września i października). Szczepienia są jedyną skuteczną najtańszą metodą, która może ustrzec przed zachorowaniem na grypę.

Dlaczego warto się szczepić?

Najważniejszym celem szczepienia jest wzmocnienie odporności organizmu na zakażenie wirusem grypy i ochronę przed powikłaniami pogrypowymi. Szczepienie stymuluje produkcję przeciwciał przeciwko grypie, które pomagają zwalczyć infekcję. Przeciwciała pojawiają się już 7 dnia po szczepieniu. Dostępne leki bez recepty mogą jedynie łagodzić objawy choroby. W niektórych przypadkach lekarz może zalecić leki przeciwwirusowe na receptę skuteczne w leczeniu wirusa grypy.

Skuteczność szczepionki:

Podawanie szczepionek zapobiega zachorowaniu u 70-90% dzieci i dorosłych poniżej 65 roku życia. Skuteczność szczepienia zależy od następujących czynników:

• odporności szczepionej osoby,

• wieku,

• stopnia pokrewieństwa/dopasowania szczepów wirusa grypy, będących składnikami szczepionki do szczepów krążących w populacji i wywołujących zachorowania w danym sezonie epidemicznym,

• typu/podtypu wirusa grypy,

• okresu czasu, który minął od szczepienia przeciwko grypie do kontaktu szczepionej osoby z wirusem.

Skład szczepionki

Skład szczepionki przeciwko grypie ustalają eksperci z WHO wybierając szczepy wirusa grypy. Informacje pochodzą z danych wirusologicznych i epidemiologicznych z ogólnoświatowej sieci laboratoriów. Praca laboratoriów ma na celu m.in. izolowanie oraz identyfikowanie szczepów wirusa grypy, które krążą w populacji zakażonych osób. Powyższe są podstawą doboru szczepów wirusa grypy, które znajdą się w składzie szczepionki i co, do których jest wysokie prawdopodobieństwo, że będą one przyczyną zachorowań na grypę w kolejnym sezonie epidemicznym. Od kilku lat w składzie szczepionki znajduje się wirus AH1N1 nazywany przez media nadal „świńską grypą” (co jest nazwą nieprawidłową).

Zalecane dawki szczepionki:

• dzieciom od 6. m.ż. do 35. m.ż.: 1 dawka - 0,25 ml (postać pediatryczna 0,25ml) (1 lub 2 dawki), po 4-6 tygodniach następną 1 dawkę (postać pediatryczna 0,25 ml),

• dorosłym i dzieciom od 36. m.ż.: 1 dawka - 0,5 ml,

• dzieciom do ukończenia 8 r.ż., które uprzednio nie były szczepione, należy podać drugą dawkę, po 4-6 tygodniach.

Kto powinien się zaszczepić?

Ogólnoświatowe zalecenia mówią, że zaszczepić powinien się każdy. Dodatkowo szczepieniami należy objąć następujące grupy osób:

1. osoby po przeszczepieniu organu,

2. zdrowe dzieci w wieku 6-59 m.ż.,

3. osoby w wieku powyżej 50 lat (w tej grupie znacznie zwiększa się liczba osób należących do grup wysokiego ryzyka, dorosłych i dzieci, chorych na przewlekłe choroby układu sercowo-naczyniowego, oddechowego (w tym chorych na astmę), choroby nerek, choroby wątroby, choroby neurologiczne, choroby hematologiczne, choroby metaboliczne (w tym chorych na cukrzycę),

4. dorosłych i dzieci z niedoborami odporności (w tym spowodowanymi leczeniem immunosupresyjnym lub zakażeniem HIV), kobiety, które są lub będą w ciąży w trakcie sezonu epidemicznego grypy,

5. osoby w wieku 6 m.ż. – 18 lat, leczone przewlekle kwasem acetylosalicylowym, co zwiększa u nich ryzyko wystąpienia zespołu Reye’a w razie zachorowania na grypę,

6. pensjonariuszy domów spokojnej starości, zakładów opieki zdrowotnej, dla przewlekle chorych bez względu na ich wiek osoby otyłe, u których indeks masy ciała (BMI) wynosi powyżej 40,

7. wszyscy pracownicy ochrony zdrowia (lekarze, pielęgniarki i pozostały personel szpitali oraz ośrodków lecznictwa otwartego, pogotowia ratunkowego),

8. pracownicy domów spokojnej starości oraz zakładów opieki medycznej, którzy kontaktują się z pensjonariuszami lub chorymi (w tym także dziećmi), jak też osoby zapewniające opiekę domową pacjentom z grup wysokiego ryzyka,

9. członkowie rodzin osób należących do grup wysokiego ryzyka,

10. osoby opiekujące się dziećmi w wieku poniżej 5 lat,

11. pracowników służb publicznych, np. konduktorów, kasjerów, policjantów, wojsko, nauczycieli, przedszkolanki, dziennikarzy pracowników budowlanych, ekspedientów sklepów i marketów, rzemieślników itp.

Mapa strony

Mapa zagrożeń